Sertifikācija
Ar mērķi apzināt, pilnveidot un vēl vairāk celt zināšanu un profesionalitātes līmeni vīna nozarē, Latvijas Vīnziņu asociācija uzsāks vīnziņu sertifikācijas procesu. Latvijas un Baltijas vēsturē pirmo sertificēta vīnziņa eksāmenu, kas sastāvēs no pasaules standartiem atbilstoša teorētisko un praktisko zināšanu testa, 17. septembrī nokārtot aicināts jebkurš jomas profesionālis vai vīna interesants.
“Pēdējo desmit gadu laikā vīna zināšanu un profesionalitātes līmenis Latvijā sasniedzis augstāko līmeni Baltijas valstīs – Latvijā koncentrējušies reģiona vadošie vīnziņi, Rīgā notiek vadošie vīna nozares pasākumi, bet Latvijas restorānu un vīna bāru piedāvājumu augstu vērtē starptautiskie profesionāļi. Vēlamies spert nākamo soli vīna nozares profesionalitātes un izglītības līmeņa celšanā, tādēļ pirmoreiz ieviesīsim jaunu kvalifikāciju – sertificēta vīnziņa kvalifikāciju!”, skaidro Raimonds Tomsons, restorāna Vincents vadītājs, Eiropas un Āfrikas čempions vīnzinībās, Latvijas vīnziņu asociācijas sertifikācijas eksāmena komisijas loceklis.

Latvijas Vīnziņu asociācija paredz, ka sertificēta vīnziņa kvalifikācijas ieviešana nākotnē vairos vīnziņa profesijas prestižu, veicinot jaunās paaudzes iesaistīšanos vīna nozarē, kā arī kļūs par nozīmīgu priekšnosacījumu, lai vīna profesionāļi veiksmīgi darbotos vīna nozarē gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Sertificēta vīnziņa kvalifikācijas eksāmena kārtošanu aicināti apsvērt visi vīna nozares profesionāļi – no tirdzniecības pārstāvjiem līdz HoReCa nozares darbiniekiem, someljēriem, kā arī vīna entuziastiem. Tie vīnziņi, kuri jau ieguvuši, piemēram, WSET 3.līmeņa, MS Advanced līmeņa vai citu augstāko vīnzinību kvalifikāciju, sertificēta vīnziņa titulu varēs iegūt bez eksāmena. Jāņem vērā, ka saskaņā ar nolikumu, šogad būs vienīgā reize, kad eksāmenu būs iespējams kārtot bez iepriekšējas apmācības Latvijas Vīnziņu asociācijā.
 
Diplomēta vīnziņa A un B kategorijas
Sertificēta vīnziņa kvalifikācija ietvers divas kategorijas. B kategorijas kvalifikācijas pretendenti tiks testēti teorētiskajās zināšanās (jautājumi par klasiskajiem vīna reģioniem, vīndarīšanu un vīnkopību, tirgus tendencēm, ģeogrāfiju) un vīna degustācijas iemaņās. A kategorijas kvalifikācijas iegūšanai tiks pārbaudītas arī pretendentu praktiskās iemaņas, piemēram, vīna dekantēšana, kā arī stiprā alkohola zināšanas.
 
Profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas eksāmena maksa Latvijas Vīnziņu asociācijas biedriem noteikta 120 EUR (ieskaitot PVN), bet interesentiem, kuri nav asociācijas biedri, 240 EUR (ieskaitot PVN).
 
Sertifikāta izgatavošana, gadījumos, kad nav nepieciešams kārtot sertifikācijas eksāmenu – 30 EUR (ieskaitot PVN).
 
Pretendenti aicināti pieteikumus sūtīt uz e-pastu: vinzinusertifikacija@gmail.com.
 
Sīkāka informācija: raimonds.tomsons@restorans.vincents.lv ; +371 264 644 83.

Ieteicamā literatūra

  • Kā izvēlēties vīnu. Vīnziņa padomi –Vinsents Gasnjē (2008, Zvaigzne ABC)
  • Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson, Julia Harding (2015)
  • World Atlas of Wine – Hugh Johnson, Jancis Robinson (2014)
  • Christie's World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine – Tom Stevenson, Essi Avellan (2013)
  • Understanding Wine Technology - David Bird (2005)

Interneta adreses

www.deutscheweine.de
www.winesfromaustria.com
www.winesfromspain.com
www.oiv.int
www.champagne.fr
www.madeirawineguide.com
www.ivdp.pt
www.sherry.org
www.guildsomm.com
www.winefolly.com
www.jancisrobinson.com